McDonald’s glocaliseert, maar moet nog ontdekken wat de lui hier vreten en, erger, wat aan hen vreet

Rosita uit Barcelona. Olé!

Een bekende zwakte van nationalisten is dat weinigen Marx hebben gelezen. It’s the economy, stupid zul je hier nooit horen, zo druk zijn ze met hun grote verzameling van liedjes, vlaggen, bomen en andere nationale symbolen, die ze morgen of overmorgen denken te mogen inruilen voor politieke onafhankelijkheid. Erg boos gaan ze dus worden wanneer ze McDonald’s laatste campagne in Frankrijk ontdekken. Schrijft Toni Soler in een 2003/06/14 artikel in La Vanguardia:

De Franse dochter van McDonald’s heeft journées catalanes uitgevonden die, in combinatie met hun journées andalouses, de Viva España promotie vormen. Een Catalaans menu omvat volgens McDonald’s tapas, gazpacho en een broodje genoemd Cataluna [correcte spelling: Cataluña (Spaans), Catalunya (Catalaans), Catalogne (Frans)], met een focaccia [dwz, Italiaans] broodje en een Costa del Sol [meer zuidelijk] sausje. De bijbehorende televisiespot toont een castagnettende danseres, Rosita uit Barcelona. Olé!

Pinet is de schuilnaam van een nationalistische spammer en erelid van de Barcelonese Bozenvereniging. Op dit voorval heeft-ie nog niet gereageerd, maar hier kunt u een oude klacht van hem omtrent dit thema lezen (Engels onderaan), gegoten in de vorm van een brief van een niet bestaande Engelsman. Maar, vraagt Soler,

… is deze visie van Cataluna eigenlijk zo gek? … Wat eet een Franse toerist in een bar in Barcelona? Tapas, gazpacho en paella. Wat voor souvenirs koopt hij op La Rambla? Manolas en stierenvechters. Wat voor nachtelijk vermaak wordt hem aangeboden op de Costa Brava? Fiestas flamencas.

Ik hou niet zo van stieren en breng liever een middag door bij de hondenrennen. Het stadion van el Canódromo is een heerlijk jaren 70 bouwval, en zelfs de website is aardig (probeer even scherm twee van de Engelse versie). Allemaal erg on-Catalaans, maar wel leuk en hier aanwezig.

Similar posts

 • Sommige van mijn beste vrienden…
  John Chappell heeft een goede polemiek (2003/06/09) over de uitspraken van een van de kandidatvoorzitters van Barça. Meneer Llauradó heeft de
 • Hagedis 1, moi 0
  Jullie hebben mij niet geholpen en het beest heeft z’n lekkere lijffie op een erg ongeschikt moment laten zien. Ipv met
 • Dr Andreu en z’n toverpillen
  Een man loopt de apotheek binnen en zegt dat z’n keel zeer doet. Zegt de apotheker: “Ik heb wat pillen van
 • Licht aan, niemand thuis
  Pyongyang heeft tien auto’s geproduceerd … en hier is de video. Kim Jong Il laat zijn fansite beheren door Alejandro Cao de
 • Terug naar het land
  Volg-de-kale is nog jong maar begint nu als een Engelse trein te lopen: misschien komt het ooit eens een keer aan.


Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *