oververhit

De postbode te Liencres (Santander) is overleden aan een zonnesteek, maar de bejaarden hier sterven als muggen. Eergisteren werden er 118 weggedragen in Barcelona, bijna anderhalve keer meer dan op een normale augustusdag, en het hoogste augustus daggetal sinds begin jaren 60. De makelaar om de hoek weet niet wat hij ervan vinden moet: meer liquiditeit, doch lagere prijzen deze herfst.

Toch maakt de Spaanse overheid zich meer zorgen om de alsmaar thuisblijvende jongeren: 73,6% tussen de 15 en de 29 eet en slaapt nog bij mama; daarvan leeft een derde helemaal op kosten van anderen en is nog maar een derde economisch zelfstandig. Deze vergelijkingen (uit 1994, helaas) zijn percentages van mensen 25-29 die nog bij hun ouders wonen:

land

mannen

vrouwen

VS

15,6

8,8

VK

20,8

10,8

Frankrijk

22,5

10,3

Duitsland

28,8

12,7

Griekenland

62,6

32,1

Italië

66,0

44,1

Spanje

64,8

47,6

Bron: Harvard Joint Center for Housing Studies, 2002

Als ik mensen hier vraag waarom, dan zeggen ze dat elders wonen onbetaalbaar is, maar er zijn genoeg die het doen – met of zonder werk – om te bewijzen dat dit niet de enige reden kan zijn. Volgens mij zijn er drie belangrijke factoren:

 1. De uitbreiding van universitair onderwijs heeft geleid tot een generatie die minder snel (en in menig geval, door slechte studiekeuze, nooit) in staat zal zijn om haar levenskosten te betalen.
 2. Vrouwen wachten veel langer tot ze kinderen krijgen, en ze krijgen veel minder. Die reden is weg.
 3. Veel mensen hier vinden het eenmaal fijn om bij hun familie te wonen. Als je iets onderneemt, ga je hier in het algemeen eerst met je ouders praten, niet met je vrienden. Leze Fukuyama etc etc …

Een verband wordt niet gelegd, maar internetacceptatie hier is ook erg laag: de helft van de desbetreffende leeftijdsgroep gebruikt het nooit, en pret is de hoofdreden waarom 40% van de overigen de aansluiting betalen.

De ouders van een vriend hebben sinds begin deze maand een connectie thuis, en zijn vader zei vorige week al dat hij berichten van familie en vrienden in zijn inbox had gezien. Maar niet geopend. Waarom? Omdat hij niet al zijn tijd wilde verspillen met surfen, zoals sommige mensen. Moet hier ingegrepen worden? Dat weet ik niet.

Koop The Art of Spanking:

Similar posts

 • Terug naar het land
  Volg-de-kale is nog jong maar begint nu als een Engelse trein te lopen: misschien komt het ooit eens een keer aan.
 • Sommige van mijn beste vrienden…
  John Chappell heeft een goede polemiek (2003/06/09) over de uitspraken van een van de kandidatvoorzitters van Barça. Meneer Llauradó heeft de
 • Klantenbezoek
  Mijn eerste klant vanochtend was een erg leuke dame van middelbare leeftijd die heeft besloten als chique helderzienster verder te gaan.
 • amsterdam, amsterdam…
  Het is slecht genoeg in het centrum, maar er zijn buitenwijken van Barcelona waar de auto’s ‘s nachts drie diep op
 • Wilde zwijnen
  De grote (8.000ha) heuvelrug achter Barcelona, de sierra van Collserola, wordt al jaren weggevreten door al dan niet illegale bouwprojecten. Nu


Comments

 1. Ouders+email doet me denken aan een oude boer die ik kende vroeger. Zijn vrouw was overleden en om een of andere reden was hij zijn auto kwijt. De hele buurt was opgelucht toen ie uiteindelijk dan een nieuwe kocht: kon ie op bezoek bij familie enzovoort. Maar nee, zijn kippen gingen erin wonen.

Your email address will not be published. Required fields are marked *