Vicis nacionals

Karel Capek (1890-1938), inventor de la paraula robot, va passar alguns mesos a Holanda en el any 1931. Primer va dibuixar això:

cyclists

I després va escriure això:

Vaig veure a monges en bicicleta i a grangers en bicicleta conduint vaques. La gent menja entrepans en bicicleta i passejan els seus nens i els seus gossos en bicicleta, i els nuvis passen pedalejant, braç en braç, en bicicleta, cap a un futur joiós; una nació en bicicleta, en fet. Quan la bicicleta s’ha convertit en un costum nacional fins aquest punt, podríem considerar [? we may well consider] quin efecte tindrà probablement en el caràcter nacional. Personalment diria que:

  1. Un home en bicicleta s’acostuma a cuidar de si mateix i de no barrejar-se amb la bicicleta d’altra persona.
  2. Espera la seva oportunitat i comença a pedalejar en l’instant que aconsegueix la ració més minúscula d’espai per a moure’s.
  3. Camina a tot córrer sense haver d’esforçar-se massa, i sense queixar-se en gens ni mica.
  4. Fins i tot quan munta a vegades en parella o en munió, un home amb bicicleta estigui més aïllat egocèntric que un vianant.
  5. Una bicicleta ocasiona una certa igualtat i uniformitat entre la gent.
  6. Ensenya a ells a confiar en la força de la inèrcia.
  7. I fomenta en ells un sentit de pau i tranquil·litat, com s’associa amb el cotó.
bici

Text i dibuixos: Karel Capek, en les seves Letters from Holland (Faber: Londres, 1933). Compra The Revenge of the Methodist Bicycle Company: Sunday Streetcars and Municipal Reform in Toronto, 1888-1897 de Christopher Armstrong:

Similar posts


Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *