la xirivia

xiriviaEl meu menjar favorit nadalenc és la xirivia rostida en una salsa de bolets. La xirivia és bastant barata aquí, perquè només es dóna a les vaques. En Agricultura elemental española (Madrid, 1933) José Dantín Cereceda va escriure:

410. Chirivía.- La chirivía (Pastinaca sativa L.), con sus dos variedades P. s., var.edulis, y P. S., var. rotunda, es umbelífera bienal forrajera y comestible por el hombre. En España se cultiva y se consume muy poco. Puede reemplazar con ventaja a la zanahoria en la alimentación de las vacas lecheras.

Es de exigencias y cultivo iguales a los de la zanahoria. Las hojas se pueden recolectar en octubre para darlas a las vacas, y las raíces desde mediados de noviembre, extrayéndolas a medida de las necesidades, pues pueden permanecer en el terreno sin alterarse.
La xirivia es menja normalment en el seu primer any. No obstant, pot ser interessant esperar fins el segon, segons Timothy F Allen, que va observar alguns aficionats per a la seva Encyclopedia of Pure Materia Medica:

Il·lusions, pèrdua de coneixement, deliri tranquil; les il·lusions van ser confinades a la visió, i els pacients van mirar fixament i van agarrar a objectes imaginaris en l’aire, etcètera; alguns d’ells no van parlar en absolut, uns altres solament amb poca claredat o sense coherència; dos d’ells van utilitzar sons inarticulats; intents gairebé ininterromputs de sortir del llit.
En general és millor dir al granger on ho compres que és per als teus conills.

Similar posts

 • La gran estafa de la Sal del Himalaya
  Las mentiras de empresas como Evicro, y como fabricar tu propia Sal del Himalaya casi gratis y de manera sostenible.
 • Vicis nacionals
  Karel Capek (1890-1938), inventor de la paraula robot, va passar alguns mesos a Holanda en el any 1931. Primer va dibuixar
 • la teva marca personal
  Del National Post (Canada): Joanne MacNeil no tenia ni idea com anomenar al seu tercer nen fins que va veure un Lexus
 • Elogio de la casta y de lo casto
  Con una canción, una receta, y palabras sabias de J.M. Aznar etc.
 • On the other hand…
  Why the mob may want to consider murder and mayhem. With apologies to the Archpriest of Hita.


Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *