Sóc gramofonista!

“Els nens se’l miren amb cara estranya.” Com saber si una caixa conté un tocadiscs o un orguenet.

Nens veient titelles, Nova York, 1935.

Nens veient titelles, Nova York, 1935. Image: Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum.

Cristina Puig del Imperio Godo:

L’home de l’orguenet

És dissabte a la tarda i la plaça [de la Revolució] és plena a vessar. Entre canalla, famílies, cotxets de nens i bicicletes aparcades -n’he comptades fins a 49- es fa difícil creuar-la sense estar a punt de xocar amb algú. És evident que no es tracta d’una plaça relaxada. També són plens els bancs. En un d’ells, una senyora pentinada amb un monyo i que es venta amb un vano de color verd s’encén una cigarreta a la qual prèviament ha posat un broquet metàl·lic. Em creia que ja no en venien. Al seu costat, una mare dóna berenar a la filla i dos bancs més enllà un noi escolta música a través del mòbil. Mentre els miro me’ls imagino com si fossin un repartiment d’actors fent el seu paper en una pel·lícula.

La culminació d’aquest decorat en moviment constant arriba quan entra en acció l’home de l’orguenet per posar-hi banda sonora. Porta una mena de gramòfon de fusta de color vermell i posa en marxa un repertori que durarà 10 minuts, per a disgust d’alguns clients de les terrasses que volien una conversa tranquil·la. Sóc incapaç de posar-li edat però mentre canta en un idioma que no conec els nens se’l miren amb cara estranya. “Sóc nascut a Belfast, visc a Londres i canto en holandès i català”, em diu mentre em lliura una targeta on llegeixo “El Organillero Cantante”, per si el vull contractar per a festes. I quan creu que ja m’ha dedicat massa estona es treu de la bossa una guardiola en forma de porquet i passeja per la plaça a veure quina recompensa obté per la seva actuació.

Un gramofonista, què seria? Un DJ retro? Ens queden DJs que no ho són? Seria bon ofici per a mi?

Com saber si una caixa conté un tocadiscs o un orguenet

Està gravat el so?

  • Sí? És un tocadiscs/gramòfon o cosa semblant. Jo conec un gitano esplèndid que té posat un MP3 en una caixa bonica, amb maneta i tot. Es nota perquè el so del “instrument” canvia amb cada número.
  • No? És un instrument de música.
    Llavors, està gravada la informació necessària per fer els sons (en aquest cas la seva altura y durada)?
    • Sí? És un instrument mecànic de música. El meu orguenet sol funcionar de manera mecànica: jo torn la maneta per fer funcionar les manxes, però els senyals que diuen a la vàlvula de cada flauteta quan obrir vénen d’una versió digital dels antics llibres perforats. (També canto i faig els arranjaments musicals, però no es tracta d’això aquí.) Altres exemples d’instruments mecànics de música: la pianola, la capsa de música.
    • No? És un instrument normal de música. El meu orguenet també es pot tocar com fos un orgue d’església, connectant-ho amb un teclat MIDI. Llavors són els meus dits que diuen via impulsos elèctrics i després el mecanisme que arriba a la vàlvula de cada flauteta quan obrir.

Similar posts


Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *