Cànon del carrer

barretaires anglesosEls de “no a l’esquerra” estan al carrer, doncs, li presento alguns (fragments de) crits del carrer del cançoner de Joan Amades (Barcelona, 1951) sobre la melodia d’un cànon anglès (MIDI) del segle disset:

1

2

3

4

La segona regla és del barretaire Joan Saluders de Barcelona (1918):

No et posis davant
de la ventisosa;
no et posis davant,
que et vindra un cadarn.
Gira, barret, i tomba-l’hi,
tomba-l’hi, tomba-l’hi,
tomba-l’hi per baix.

En Amades escriu:

La ventisosa és un aparell mecànic rústic i primitiu, de fusta, que despren un vent i que escampa el pèl de conill destinat a fer un barret, que resta estès de forma convenient a la que ha de tenir el capell. Posar-se davant de la ventisosa comportava rebre l’aire que desprenia en bufar el pèl i, per tant, hom estava propens a encadarnar-se.

Hi ha una descripció en anglès del procés aquí i hi ha una foto aquí.

Similar posts


Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *